måndag 3 juli 2017

Klövspaltsinflammation hos nötkreatur
Klövspaltsinflammation hos nötkreatur

Klövspaltsinflammation är en vanlig åkomma hos nötkreatur. Det upptäcks vanligen genom att djuret blir halt på ett ben. Klöven blir svullen upp till kotan. Klövspalten är mycket öm och har sår med illaluktande sekret.

Hepar Sulphuris  är ett bra allround medel vid detta tillstånd. Det läker benet och klöven inifrån och driver ut blod och var från såret. Doseras 2-3 gånger om dagen i några dagar tills man ser en förbättring.

Om såret har kraftig utsöndring och luktar ruttet vilket leder till blodförgiftning kan Kreosotum ges. Dosera tre gånger om dagen i 5-7 dagar till bättring sker.

Vid kronisk klövspaltsinflammation som inte svarar på någon behandling kan man pröva Silica. Dosera 1 eller 2 gånger dagligen i 2-3 veckor.

I förebyggande syfte kan Pyrogen ges till hela djurflocken. Detta bör endast göras under överinseende av en klassisk homeopat eller veterinär.

Du kan välja två olika sätt att ge medlet. Låt 5 piller smälta i 1-2 msk vatten och ge djuret oralt med en spruta (utan nål) i mungipan.
Eller så kan du ge i dilution. Då behöver du en 30 ml flaska. Fyll flaskan med vatten och låt 5 piller smälta i den. Dosera 5 droppar i 1-2 msk vatten och ge djuret oralt med en spruta (utan nål) i mungipan. Mellan doserna skakar du flaskan 10 gånger. Detta för att potensera blandningen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar